Het Samenredzaamheidsdiagram® is ontwikkeld om tekorten in de zelfredzaamheid op te vangen door samenredzaamheid te creëren. Dit bereiken we door wederkerigheid in de relatie te stimuleren.

Op deze manier wordt getracht mensen meer weerbaar te maken en regie te laten voeren over hun eigen leven. De basis voor dit idee ligt in de constatering dat veel mensen met een hulpvraag, door de structuur van de hulpverlening tot nu toe, kunstmatig afhankelijk zijn gehouden.

Veel mensen met een hulpvraag zijn zichzelf niet meer bewust dat ze ook zelf waardevolle vaardigheden en competenties bezitten. Ze zijn zich niet bewust dat deze eigenschappen veel belangrijker zijn dan hun ervaren beperkingen.

Het Samenredzaamheidsdiagram® is geen ingewikkelde methode waarbij relaties wetenschappelijk moeten worden vastgelegd en ingekaderd. De hulpvrager bepaalt wie zijn vrienden zijn en wie hij tot zijn kennissenkring rekent. Zo is het in het echte leven ook. De man van mijn zus is mijn zwager, maar ik zie hem ook als een hele goede vriend van mij.

Binnen het netwerk wordt onderscheid gemaakt tussen het natuurlijke netwerk en het professionele netwerk. Een hulpvrager kan zijn begeleider als vriend of kennis zien. Het is dan aan de begeleider om de hulpvrager te wijzen op de professionele relatie die hen bindt. Deze onderlinge relaties kunnen eenvoudig worden gekenmerkt op basis van wederkerigheid.


Home